Städtips

Så här rengör du din ugn på bästa sätt – en omfattande guide

Att ha en ren ugn är avgörande för att kunna laga hälsosam och god mat. Men att rengöra ugnen kan vara en tidskrävande och tråkig uppgift. I denna omfattande guide kommer vi att dela med oss av de bästa metoderna och tipsen för att rengöra din ugn effektivt och utan problem.

Varför är det viktigt att rengöra din ugn regelbundet?

En smutsig ugn kan leda till en mängd problem, både estetiska och funktionella. Fett och smuts som samlas i ugnen kan brännas fast och skapa dålig lukt och smak på maten som tillagas. Dessutom kan ansamling av smuts och spill i ugnen orsaka brandrisk. Genom att rengöra din ugn regelbundet kan du undvika dessa oönskade problem.

Nödvändiga verktyg och material

 1. Skyddshandskar
 2. Skyddsglasögon
 3. En skrapa eller spatel
 4. En brun borste
 5. En sprayflaska med varmt vatten och mild diskmedel
 6. Bikarbonat
 7. Vitvinsvinäger
 8. En gammal trasa eller svamp

Steg för steg-guide för att rengöra din ugn

Börja med att ta ut ugnsgallret och plåten från ugnen. Dessa kan vara feta och smutsiga, så det kan vara en god idé att använda skyddshandskar under detta steg.

Använd en skrapa eller spatel för att försiktigt ta bort lös smuts och spill från ugnsgallret och plåten. Var noga med att få bort smutsen från alla hörn och kanter.

Blanda bikarbonat och varmt vatten i en sprayflaska för att skapa en rengöringslösning. Spraya lösningen jämnt över insidan av ugnen. Låt blandningen sitta i ca 30 minuter för att lossa fett och smuts.

Använd en brun borste för att skrubba insidan av ugnen noggrant. Var särskilt noga med att fokusera på de områden där fett och smuts har samlats. Skrapa försiktigt bort brända rester och torka sedan rent med en gammal trasa eller svamp.

Om det finns envisa fläckar kvar på ugnens yta kan du använda vitvinsvinäger för att lösa upp dem. Blöt en trasa eller svamp i lite vinäger och gnugga försiktigt de svåra fläckarna tills de försvinner.

När du har rengjort insidan av ugnen är det dags att ta hand om ugnsgallret och plåten. Skölj dem noggrant med varmt vatten och diskmedel för att få bort eventuell smuts och rengöringslösning. Torka av dem ordentligt innan du sätter tillbaka dem i ugnen.

För att få ditt ugnsglas att glänsa igen kan du använda en blandning av bikarbonat och vatten. Applicera blandningen på ugnsglaset och låt den verka i några minuter. Skrubba sedan försiktigt med en gammal trasa eller svamp för att få bort smutsen. Torka sedan rent med en ren trasa för att få ett kristallklart resultat.

Slutför rengöringen genom att torka av utsidan av ugnen med en trasa eller svamp fuktad med varmt vatten och diskmedel. Var noga med att få bort eventuella smuts eller fläckar för att få en skinande ren ugn.

Att rengöra din ugn behöver inte vara en besvärlig uppgift om du följer dessa steg noggrant. Genom att rengöra din ugn regelbundet kan du njuta av hälsosam matlagning utan att oroa dig för dålig lukt, smak eller brandrisk. Följ den här omfattande guiden och få din ugn att skina igen!

Slutsats

Att hålla din ugn ren och fräsch är en viktig del av matlagningen. Genom att följa de bästa metoderna och tipsen som vi har delat med oss av i denna guide kan du enkelt åtgärda smuts och fläckar i din ugn. Kom ihåg att följa dessa steg regelbundet för att undvika dålig lukt, smak och brandrisk. Med en ren ugn kan du njuta av välsmakande och hälsosam matlagning utan hinder och bekymmer.

ta hjälp av en flyttfirma när du ska flytta

8 suveräna steg till att hitta den rätta flyttfirman

Efter att du bestämt dig för att flytta så är det viktigt att du väljer den rätta flyttfirman för din flytt. Listan är lång på saker man måste göra under en flytt och detta kan vara väldigt stressande. Stressen blir oftast större om man bestämt sig för att packa och lasta sina saker själv.

Om du anlitar en flyttfirma för att göra dessa saker kan det minska din stress oerhört. Du sparar både tid och pengar på detta smarta alternativ.

ta hjälp av en flyttfirma när du ska flytta

8 enkla steg för att hitta den rätta flyttfirman

 1. Det är bra om du kan hitta en lokal flyttfirma eftersom de kan erbjuda dig en snabb och effektiv service. Om du flyttar inom ditt område så är det mest vettigt att anlita en sådan eftersom de har kännedom och hittar bra där de verkar. Därmed kan du få en smidigare flytt.
 2. Kolla upp vilket rykte flyttfirman har. Leta efter recensioner online. Be om referenser och följ upp dem. Du kan få en ärlig bild av vad du har att förvänta av flyttfirman om du pratat med deras referenser samt kollat upp dem ordentligt.
 3. Var medveten om ifall du har några särskilda behov innan du anlitar din flyttfirma. Diskutera dessa behov med firman så att de också vet vad du förväntar dig av dem. Kom tillsammans överens om detta är något som flyttfirman klarar av eller inte.
 4. Om du letar efter en särskild tjänst såsom att flytta ett husdjur eller växter så är det bäst att du talar klarspråk med firman. Vissa flyttfirmor tar inte på sig sådana jobb och det är viktigt att veta det innan du bestämmer dig för vilken flyttfirma du ska anlita.
 5. Ett av de enklaste sätten att hitta den rätta flyttfirman är att be om rekommendationer från vänner, familj och kolleger. De kan ha använt en flyttfirma förut och kan hjälpa dig. De kan också ge dig tips om vad du ska se upp med när du ska anlita en.
 6. Efter att du kollar upp och samlat information om flyttfirmorna i ditt område så kan du börja att ringa in de mest intressanta. Bäst är att ha 2-3 stycken kvar. Börja intervjua dem personligen genom ett bokat möte med var och en. Om du är nöjd med intervjun be om en offert.
 7. Gå igenom ditt hem med representanten så hen kan se ordentligt vad du behöver få packat och flyttat. Om du behöver en särskild paketeringsmetod för ett särskilt objekt se till att du nämner det nu eftersom det sedan annars kan höja ditt pris. Be om en offert som täcker alla kostnader och insistera på att de inkluderar alla extra avgifter och servicekostnader på den på en gång.
 8. Be om förklaring för de saker du inte förstår på offerten. Detta kan hjälpa dig att undvika förvirring under flytten. Om du är nöjd med offerten och servicen de erbjudit dig hitintills kan du om du vill skriva kontrakt med dem.

Gör en intresseanmälan om du vill ha hjälp med flyttstädning i falköping till bra pris!

organisera din flytt med en gratis checklista

Gratis checklista för flytten

Det går inte att säga emot att en flytt kan bli en rätt så komplicerad historia. Oavsett om du ska flytta ditt kontor eller hela ditt hem, så kommer du måsta ta itu med många olika saker.

En avslappnad flytt med en gratis checklista för flytten

När du planerar att flytta så bör att se till att flytten blir en stressfri procedur det första du gör. Detta kan göras om du förbereder med en omfattande checklista och planering. Ibland kanske du måste flytta på en gång, men oftast inte, så du bör ha tid på dig.

organisera din flytt med en gratis checklista

Rent generellt så bör det inte ta mer än fyra veckor att planera och utföra en flytt. Med en enkel checklista för flytten så blir det lättare att prioritera sakerna. Om du skriver in med blyerts de saker som måste utföras på din checklista så kan de sedan få prioriteringsnummer och datum också. På detta sätt kan du schemalägga deadlines för varje uppgift och kan dela upp hela flyttprocessen i små överkomliga delar.

Planera flytten effektivt

Det finns vissa grundläggande flyttips som man bör ta till sig för att göra flytten till en lätt sak. Till att börja med, skjut inte på planeringen och genomförandet för länge. Oftast har du då mer saker att göra än energi. Det tar lång tid att packa, kasta och packa till förvaring.

Det mesta av arbetet måste schemaläggas efter din arbetsdag eller på helgen. Så du måste tänka på att även om du kanske ser på det som en fyra veckors planering så är det egentligen bara några sporadiska timmar här och där under veckan.

Det går förmodligen åt mest tid att packa alla saker. Det är därför det är bra om man startat tidigt. Du kan inte bara slänga ner saker i en låda och gå vidare till nästa. Sakerna måste läggas i särskilda kategorier som gör det lätt för dig att packa upp samt att komma åt det du behöver efter du flyttat in i ditt nya hem. Annars så kommer samma jobbiga process repeteras igen.

Planera checklistan för flytten

Du måste se till att du har en plan innan du börjar packa. Den bör vara enkel och realistisk. Den bör enkelt sett visa hur mycket tid som du har tillgodo innan du måste vara ute.

Du behöver också flyttmaterial och packhjälp. Du behöver veta hur många rum som ska packas ihop och ha bett vänner, flyttare och familjemedlemmar att vara tillgängliga när du behöver dem. Du bör också ha ett realistiskt antal timmar ledigt till din flytt under dessa fyra veckor.

Fördelar med en checklista för flytten

Du kan helt enkelt skriva upp allt i ett kalenderformat och skriva ut din checklista. Detta gör att du kan maximera hur du utnyttjar tiden och hålla koll på utvecklingen. Genom att hela tiden övervaka planen för flytten dagligen så kommer du kunna kontrollera din tid bättre och uträtta mer. Det bästa med att ha en checklista till din flytt är att den blir din aktivitetskalender.

Städartikel av Thomas på Flyttstädning Falköping

rengöra badkar och barummet är viktigt för din hälsa

Rengöra badkar & klinker badrum

Badrummet är en av de viktigaste delarna av ditt hem och är allas trivselrum. Det är därför, till skillnad från andra delar av huset, som det bör hållas rent och ordentligt underhållet. Vi är alla lite fåfänga då det gäller badrummets utseende, men vi bör också tänka över de rengöringsmedel vi behöver för att hålla vårt badrum i perfekt skick. Precis som det finns möbelaffärer vi besöker, så finns det också affärer som specialiserar sig på rengöringsmedel och verktyg för badrum.

Tips på Badrumsrengöring och redskap

rengöra badkar och barummet är viktigt för din hälsa
       Rengör ditt badkar från kalk & tvålbeläggningar

Att välja ett perfekt badrumsrengöringsmedel bör man ta på allvar. Kanske känner du att det verkar krångligt att välja det rätta rengöringsmedlet. Glöm inte att ett billigt rengöringsmedel kanske inte alltid kommer göra dig lika nöjd när det gäller att få badrummet ordentligt rent. Men, det finns rengöringsmedel som är dyra som inte fungerar bra heller. Var smart då du väljer. Du kan spara tid, pengar och mycket möda på att välja ett allt-i-ett rengöringsmedel.

En annan utmaning då det gäller att få badrummet rent är att rengöra badkaret. Om du är en sådan som gärna städar regelbundet, kanske detta är ett föremål som alltid glänser i ditt hem. Men om inte, så lyssna, att rengöra ett badkar är lätt bara men vet hur man gör. Se till att du har alla redskap du behöver innan du börjar rengöra.

Gummihandskar, en borste och ett rengöringsmedel är de grundläggande redskapen för att kunna börja rengöra badkaret. En vanlig svamp fungerar inte så bra som du kanske tror, om du nu är ute efter ett ordentligt rent badkar. Se till att du alltid har det rätta rengöringsmedlet. Det bör vara ett som kan ta bort skumrester från badkaret, och rengöringsmedlet bör också lukta gott för att behålla trivselkänslan i ditt badrum.

Man kan även använda såpa för att rengöra badkaret på en daglig basis, men du behöver också en passande borste för att borsta bort smutsen.

håll snyggt och rent i badrummet
                 Håll rent och fräscht i badrummet

När vi pratar om att hålla badrummet fåfängt rent, så bör det inte gälla bara några delar av badrummet, utan allt som är i det. Schampo, balsam och andra flaskor bör alltid slängas så fort de är tomma. Inte bara tar de upp mycket plats utan de kan också samla på sig massor med smuts som gör att ditt badrum ser smutsigare ut. Tomma flaskor är det bästa stället för beläggningar att samlas, så det är bäst om du gör dig av med dem.

Alla ytor i badrummet bör också rengöras ordentligt. Inte bara i syftet att badrummet ska se perfekt ut, utan också för din egen familjs säkerhet. Beläggningar och rester kan skapa hala ytor som kan riskera din säkerhet inne i badrummet.

Att rengöra ditt badrumskakel så ofta som möjligt bör vara på din städlista för badrummet. Det är förvisso en mödosam uppgift, men du kan i alla fall spara pengar när du gör det. Du kan använda många produkter och redskap som du redan har hemma. Så istället för att köpa ett dyrt rengöringsmedel eller liknande, så fungerar vinäger, bakpulver, salt, varmt vatten och citronjuice precis lika bra och är lätt att hitta. Se till att du använder en mjuk svamp bara så att du inte skadar ytan av kaklet.

lär dig putsa fönster med dessa fönsterputsningstips

Putsa fönster – Tips på fönsterputsning

4-i-topp bästa fönsterputstipsen

Jag förstår hur frustrerande det kan vara då du spenderat timmar med att putsa dina fönster bara för att hitta massor med strimmor och fläckar då du är klar. Som en professionell fönsterputsare skriver jag det här för att berätta för dig att putsa dina fönster inte behöver vara så slitigt. Mitt mål med denna artikel är att hjälpa dig att få bort slitgöra känslan från att putsa fönster. Nedan har jag listat de topp fyra bästa fönsterputstipsen som kommer hjälpa dig att få fläckfria och strimfria fönster med mindre ansträngning och med bättre resultat.

lär dig putsa fönster med dessa fönsterputsningstips
Skinande rena fönster

Du måste börja med att ha de rätta fönsterputsredskapen. Att ha de rätta verktygen för att putsa fönster kan vara a och o för ett bra utför jobb, och allt för ofta ser jag folk använda de kommersiella enkla affärsköpta rengöringsmedlen, fel typer av gummiskrapor, mormors gamla hemmagjorda blandning, tidningspapper, pappershanddukar, vinäger och så vidare.

Tips 1 – Gummiskrapan

Du bör ha en riktig högkvalitets gummiskrapa. Att använda pappershanddukar, luddiga trasor, tidningspapper, duschskrapa eller en annan fel sorts skrapa kommer inte ge dig det resultat som du är ute efter. Det finns några olika märken och stilar på gummiskrapor att välja bland så du bör be om hjälp för att hitta den rätta för dig. Gå till din lokala detaljhandel. Detta är det bästa stället att köpa en gummiskrapa av hög kvalité anpassad till fönsterputsning samt andra redskap för att putsa fönster. Komihåg att du också behöver några extra gummiblad för att kunna byta ut på din gummiskrapa. Det är a och o att ha nya fräscha gummiblad på skrapan varje gång du putsar dina fönster.

Tips 2 – Tvättpäls/Påblötaren

all utrustning du behöver för fönsterputsning
                   En bra gummiskrapa lämnar inga spår

Det mesta hårda arbetet ligger i att få bort damm, feta fingeravtryck, fläckar från insekter och andra envisa fläckar från fönsterglaset. Om du använder en professionell påblötare så kommer du minska tiden du behöver dramatiskt. Jag skulle föreslå att du köper en t-formad typ av påblötare med avtagbara tygsockar. Dessa tygsockar är oftast gjort av mikrofiber eller 100 % bomull. Du kan använd dig av tygsockar utan borsteffekt för färgade fönster, och de med borsteffekt för de fönsterglas som inte är färgade. Återigen så skulle jag rekommendera ett besök på den lokala detaljhandeln för detta redskap.

Tips 3 – Fönsterputsmedlet

Detta är något som jag oftast får frågor på angående tips för fönsterputsning. Vad är ditt hemliga fönsterputsmedel? Många professionella fönsterputsare inklusive jag själv använder ett eget hemligt hemmagjort medel som de fulländat allt efter som åren gått. Det finns färdiggjorda rengöringsmedel på marknaden som du kan köpa och som kan göra ett fantastiskt jobb. Om du vill göra en snabb och enkel blandning hemma, pröva detta. Blanda runt ¼ tesked av vilket vanligt diskmedel som helst med 4,5 liter mjukt eller destillerat vatten. Du kan använda blandningen i en hink eller i sprayflaska. Jag tror du kommer att bli förvånad över hur enkelt och bra detta recept kommer att fungera.

Tips 4 – Detaljdukar

När det kommer till att finslipa putsningen på kanter och fixa till småfläckar så bör du använda en 100 % bomullstrasa eller en mikrofibertrasa. Det mesta annat lämnar efter sig små luddpartiklar som syns då solen skiner på fönsterglaset.